OCT-ul este un aparat de investigație oftalmologică care înregistrează imagini în secțiuni foarte fine de la nivelul diferitelor structuri ale ochiului. Tehnologia are la bază măsurarea modificărilor razelor de lumină (LASER infraroșu) la trecerea acestora prin diferite medii (țesuturi). Fascicolul luminos generat de aparat va trece prin toate structurile ochiului și va suferi unele modificari în funcție de densitatea fiecarei structuri oculare. Aceste modificari sunt detectate de aparat și recompuse sub forma imaginilor finale, pe care noi medici le interpretăm.
Deși este o tomografie, OCT-ul folosește lumina pentru obținerea imaginilor, și nu raze x, cum este in cazul computer tomografiei (CT). În consecință, această investigație nu prezintă risc din punct de vedere al radiațiilor. Dacă ești femeie însărcinată, nu există nici un risc pentru această examinare.
Imaginile OCT obținute sunt afișate ca o hartă a structurilor retinei. Pe noi oftalmologii, această hartă ne ajută să obținem informații complete cu rol important în diagnostic, evaluarea progresiei bolii și a răspunsului la tratament.