TOMOGRAFIA ÎN COERENȚĂ OPTICĂ - OCT
Tomografia în coerență optică (OCT) este cea mai recentă și modernă tehnică de investigare a retinei. Este neinvazivă si neiradiantă.
Această examinare permite vizualizarea leziunilor de la nivelul retinei, a fundului de ochi și segmentului anterior al ochiului cu o rezoluție mai mare decât orice altă tehnică imagistică.
CE ESTE OCT-UL?
OCT-ul este un aparat de investigație oftalmologică care înregistrează imagini în secțiuni foarte fine de la nivelul diferitelor structuri ale ochiului. Tehnologia are la bază măsurarea modificărilor razelor de lumină (LASER infraroșu) la trecerea acestora prin diferite medii (țesuturi). Fascicolul luminos generat de aparat va trece prin toate structurile ochiului și va suferi unele modificari în funcție de densitatea fiecarei structuri oculare. Aceste modificari sunt detectate de aparat și recompuse sub forma imaginilor finale, pe care noi medici le interpretăm.
Deși este o tomografie, OCT-ul folosește lumina pentru obținerea imaginilor, și nu raze x, cum este in cazul computer tomografiei (CT). În consecință, această investigație nu prezintă risc din punct de vedere al radiațiilor. Dacă ești femeie însărcinată, nu există nici un risc pentru această examinare.
Imaginile OCT obținute sunt afișate ca o hartă a structurilor retinei. Pe noi oftalmologii, această hartă ne ajută să obținem informații complete cu rol important în diagnostic, evaluarea progresiei bolii și a răspunsului la tratament.
În ce afecțiuni este necesar?/ aplicații clinice
Evaluarea polului posterior al ochiului ( retină și vitros posterior)
- Glaucom – diagnostic și asistarea tratamentului
- Degenerescență maculară legată de vârstă (DMLV)
- Gaură maculară
- Retinopatie diabetică
- Obstructii vasculare retiniene
- Corioretinopatia seroasă centrală
- Membrane preretinene maculare
- Sechele retiniene după traumatisme oculare
- Uveite
- Distrofii retinene
- Drusen papilar
- Formațiuni tumorale
- Nevi pigmentari
- Edemul macular cistoid
- Membrană neovasulară coroidiană
- Sindrom de tracțiune vitreomaculară
- Boala Stargardt și alte degenerescențe retiniene
Evaluarea polului anterior al ochiului
- Determinarea grosimii corneene (foarte utilă, printre altele și in calcularea presiunii intraoculare reale)
- Determinarea neregularităților corneene
- Măsurarea unghiului camerular (absolut necesar în diagnosticarea glaucomului)
- Evaluarea suprafeței anterioare a cristalinului
- Vizualizarea irisului
Limitări
Deoarece OCT-ul utilizează unde de lumină (spre deosebire de ultrasunete care utilizează unde sonore), opacitățile mediilor transparente ale ochiului pot împiedica obținerea imaginilor optime. Drept urmare, OCT-ul nu va putea obține imagini corespunzătoare în cazul unor hemoragii vitreene, a cataractei dense sau a opacităților corneene.
Ca și în cazul altor testelor de diagnostic, cooperarea pacientului este o necesitate. Mișcarea pacientului poate diminua calitatea imaginii. Cu aparate mai noi (adică domeniul spectral), timpul de achiziție este mai scurt, ceea ce poate duce la mai puține artefacte legate de mișcare .
Examinarea
- Este o investigare care se realizează rapid, nu necesită internare, realizându-se în cabinetul oftalmologic
- Este o tehnică de investigație in vivo (explorarea unui organism sau țesut viu), dar neinvazivă și noncontact (nu se atinge ochiul)
- Este complet nedureroasă – nu necesită anestezie
- Nu iradiază – asemănătoare cu o examinare cu ultrasunete care folosește unde sonore, OCT-ul folosește unde de lumină. Nu are nicio legatură cu CT-ul (Computer Tomografia) care folosește raze X
- Nu necesită pregătire înainte de examinare.
- Consultația se realizează intr-o cameră întunecată, pentru ca pupilele dvs să se mărească și să permită undelor luminoase ale aparatului să patrundă în spatele ochiului. De asemenea, pentru obținerea unor imagini calitative, se mai pot adăuga picături care vă vor dilata pupilele
- Examinarea se realizează în poziție șezândă, în fața aparatului, cu capul sprijinit pe suportul acestuia, pentru a diminua mișcarile în timpul scanării
- Oct-ul scanează ochiul fără a-l atinge. Durata explorîrii este între 5 și 10 minute. Dacă au fost administrate picături oculare pentru dilatare, este posibil să fiți sensibil la lumină pentru următoarele ore.
- La sfârșitul consultației veți primi un dosar complet cu rezultatele investigației, împreună cu pozele obținute la scanare, interpretarea acestora și planul de tratament.