Perimetrie - Examinarea câmpului vizual
Câmpul vizual
Câmpul vizual este reprezentat de întreaga arie vizuală (înainte, lateral stânga/dreapta și sus/jos) care poate fi percepută atunci când ochii privesc înainte un punct fix.
Testarea câmpului vizual este o modalitate prin care medicul oftalmolog măsoară întinderea și distribuția câmpului vizual. Determină dacă aveți zone cu lipsă de percepție (numite SCOTOAME) în aria vizuală și unde se află aceastea.
Multe boli pot afecta în mod negativ câmpul vizual determinănd îngustare, scotoame, pierderea vederii într-o anumită arie sau completă a vederii.
Afecțiunile cele mai des întâlnite care necesită testarea câmpului vizual:
- Glaucom
- Accident vascular cerebral (AVC)
- Hipertensiune arterială
- Diabet
- Scleroză multiplă
- Hiperactivitatea glandei tiroide (hipertiroidie)
- Traumatisme oculare
- Tumori oculare
- Tumorile cerebrale
- Afecțiunile endocrine
Medicamentele pot afecta, de asemenea câmpul vizual, între acestea fiind incluse medicamentele antimalarice sau cele foloste în tratamentul bolilor autoimune (testare foarte utilă în evaluarea toxicității la PLAQUENIL).
Perimetria
Examinăm câmpul vizual cu ajutorul unui aparat numit perimetru computerizat. Acesta folosește un punct luminos afișat în mod constant și central (fixația) și un punct luminos afișat în diferite arii ale câmpului vizual.
Perimetria poate fi kinetică, unde punctele de lumină sunt afișate pe interiorul alb al unei jumătăți de sferă și se mișcă încet spre interior până când observatorul le vede sau statică, unde punctele de lumină sunt afișate cu intensități variate la locurile fixe din sferă, până când sunt detectate de pacient.
Testul perimetriei computerizate ajută la obținerea unei hărți subiective (după răspunsul celui care efectuează testul), dar detaliate, a zonelor cu pierdere a vederii. În general, examinarea perimetrică are 3 aplicații importante:
- diagnosticarea imediată a unor afecțiuni oculare sau neurologice urgente și grave,
- în monitorizarea progresiei afecțiunilor care influențează câmpul vizual,
- verificarea și încadrarea legală a performanțelor vizuale pentru diferite activități profesionale sau recreative (permis auto, pilotaj avioane, tir sportiv, port armă, etc).
Testul perimetriei computerizate
Pentru a face acest test, veți fi așezat la un aparat de formă semi-sferică și veți privi înainte, în interiorul acestuia.
Ochiul testat va purta corecția optică (ochelari sau lentile de contact) dacă necesită, iar ochiul netestat va fi acoperit cu un ocluzor(plasture).
Vi se va cere să priviți o țintă centrală pe tot parcursul testului. Lumini mici și slabe vor începe să apară în diferite locuri de-a lungul ecranului sub formă unor steluțe/puncte luminoase. Veți apăsa un buton ori de câte ori veți percepe aceste puncte. Mașina urmărește răspunsurile dvs. și reține în programul ei de calcul, punctele văzute/percepute și pe cele nevăzute/nepercepute.
Puteți clipi în mod normal în timpul testului. Calculatorul știe să includă clipitul în calculul final. De asemenea, puteți întrerupe testul dacă vi se pare dificil.
La sfărșitul examinării, veți primi un dosar complet cu rezultatele investigației, împreună cu harta câmpului dvs. vizual, interpretarea acestora și planul de tratament.
Cum poate fi afectat?
În graficul de raport final al perimetriei, oftalmologii vor căuta prezența petelor (negre sau gri). Prezența acestora semnifică reducerea importantă/absența percepției luminii, în acea zonă de către ochi.
Câmpul vizual poate fi afectat total sau zonal.
Petele negre sau gri pot avea diferite forme și distribuiri pe suprafața câmpului. Pot fi singulare sau multiple. Pot fi rezultatul unor defecte reale sau pot apărea ca rezultat al unor defecte de execuție a câmpului vizual.
Câmpul vizual necesită participarea responsabilă a pacientului. În absența unor apăsări sincere și atente a butonului manetei de către pacient, câmpul vizual nu oferă informații reale.
Realizarea perimetriei computerizate presupune un proces de învățare din partea pacientului. Acesta poate varia ca durată în funcție de nivelul de înțelegere al acestuia.
Considerăm că după efectuarea a 5 perimetrii computerizate (număr confirmat de experiența noastră și lucrările de specialitate) pacientul atinge nivelul și precizia maximă în realizarea acestei explorări. De la acest număr în sus considerăm că informațiile despre vedere, furnizate de pacient prin apăsarea butonului, reflectă capacitățile reale ale ochiului său