

- Determinarea acuității vizuale
- Examen biomicroscopic slit-lamp
- Examen fund de ochi
- Examen OCT – tomografie retiniană și de nerv optic
- Perimetrie – examinarea câmpului vizual
- Biometrie oculară
- Ecografie oculară
- Pahimetrie corneeană
- Test Shirmer


✓ Analize de sânge:
hemoleucogramă, glicemie, timpi
de sângerare, timpi de coagulare,
✓ Consult cardiologic – aviz favorabil
pentru intervenția de cataractă
✓ EKG (electrocardiogramă)


Pasul 1 - Anestezia locală.
Efectuată de cele mai multe ori prin instilare de picături.
Pasul 2 – Incizia corneană.
Se efectuează incizii foarte mici, de aproximativ 2 mm, la nivelul corneei. Prin aceste incizii se introduc instrumentele care fragmentează și extrag cristalinul natural opacifiat.
Pasul 3 – Facoemulsificarea (fragmentarea cristalinului afectat).
Medicul chirurg foloseste un aparat special foarte modern, bazat pe ultrasunete, cu ajutorul căruia fragmentează cristalinul natural opacifiat și il aspiră din interiorul ochiului.
Pasul 4 – introducerea cristalinului artificial intraocular.
Cristalinul artificial ales de pacient este introdus în locul cristalinului natural cu ajutorul unui injector special. Această manevră este efectuată prin aceleași incizii de la începutul operației.
Pasul 5 – Aplicarea tratamentului medicamentos și a pansamentului ocular.
La sfârșitul intervenției se va efectua o injecție sau se vor aplica picături cu antibiotice și antiinflamatoare, urmate de pansarea ochiului până a doua zi.
Recuperarea vederii după operația de cataractă este de cele mai multe ori spectaculoasă.






RECUPERAREA DUPĂ INTERVENȚIA CHIRURGICALĂ
Vindecarea completă după operația de cataractă are loc în aproximativ 6 săptămâni, timp în care se închid complet inciziile oculare.
De cele mai multe ori, pacienții nostri aleg un cristalin care corectează doar vederea la distanță.După operație, vei experimenta discomfort pentru câteva zile. Vederea poate fi în ceață, datorită edemului postoperator. După câteva zile însă, acuitatea vizuală se va îmbunătăți semnificativ.
La primul control postoperator se va recomanda o schemă de tratament cu picături pentru toată durata de recuperare (6 săptămâni).




OPERAȚIA DE CATARACTĂ ȘI OCHELARII
În funcție de tipul de cristalin ales, după operația de cataractă este posibil să nu ai nevoie deloc de ochelari, să ai nevoie de ochelari doar pentru vederea de aproape (citit), sau pentru ambele, distanță și aproape( operații fără înlocuire cu cristalin artificial).
De cele mai multe ori, pacienții nostri aleg un cristalin care corectează doar vederea la distanță. Drept urmare vor avea nevoie de ochelari pentru aproape. Prescrierea pentru noii ochelari se va face după recuperarea completă în urma intervenției, adică la aproximativ 4 – 6 săptămâni.
COMPLICAȚIILE POSTOPERATORII
Complicațiile după operația de cataractă sunt rar întâlnite, iar majoritatea dintre ele pot fi tratate cu succes.
Operația include riscuri precum: edem cornean, inflamație, infecție, sângerare, ptoză palpebrală, modificări de presiune intraoculară, dizlocarea cristalinului artificial, dezlipire de retină, cataractă secundară. Aceste complicații apar mai frecvent la ochi cu antecedente de patologii oculare (uveite, iridociclite, diabet, glaucom, miopie forte, etc).
Majoritatea acestor complicații sunt prevenite prin alegerea tehnicii chirurgicale corespunzătoare și prin respectarea pe toată durata vindecării, a tratamentului postoperator indicat de medicul oftalmolog.

