Operația de cataractă
Ce este cataracta?
Cataracta este cea mai întâlnită afecțiune oftalmologică care poate duce la pierderea progresivă a vederii, la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani.
Cataracta apare atunci când cristalinul își pierde progresiv din transparența naturală și se opacifiază, devenind tulbure, ‘murdar”, în anumite zone.
Aceste zone tulburi cresc în dimensiune cu timpul, determinând o vedere încețoșată, blurată sau pot ocupa întreg cristalinul, conducând în cele din urmă la orbire.
Singurul tratament eficient pentru cataractă îl reprezintă intervenția chirurgicală.
Operația de cataractă este o procedură ce presupune înlăturarea cristalinului murdar și înlocuirea acestuia cu un cristalin artificial.
Când este recomandată intervenția chirurgicală ?
Cataracta este o afecțiune oftalmologică care evoluează cel mai adesea lent, timp de ani de zile. În stadiile incipiente, vederea nu este afectată deloc sau foarte puțin, în consecință operația de cataractă nu este considerată o urgență.
Intervenția chirurgicală este recomandată atunci când cataracta împiedică desfășurarea activităților zilnice precum cititul sau șofatul. De asemenea medicul oftalmolog poate recomanda operația atunci când cataracta interferează cu tratamentul altor afecțiuni oculare.
Cel mai adesea, pacienții aleg intervenția chirurgicală atunci când prescripția de ochelari nu mai îmbunătățește vederea la aproape sau distanță.
Cu toate acestea, în unele tipuri de cataractă, în special în traumatismele oculare care interesează cristalinul, operația de cataractă se efectuează cât mai repede, pentru a preveni apariția altor leziuni oculare.
Trebuie de reținut însă că operația de cataractă se poate realiza în orice stadiu al bolii, fie ea la debut (incipientă, la inceput), fie în stadiul de cataractă matură (avansată) când vine vorba de cataracta legată de vârstă în special. Alegerea momentului interveției însă, trebuie să țină cont de câteva precizări:
Cataracta simptomatică afectează negativ calitatea vieții, chiar dacă se instalează treptat. Pe măsură ce intervenția chirurgicală este amânată, comportamentul dumneavoastră se poate modifica, vă limitați activitățile desfășurate anterior, scade nivelul de independență, scade implicarea socială și în unele cazuri mai avansate, se poate instala depresia
Cataracta instalată la o vârstă precoce vă poate afecta activitatea profesională. Apelați la intervenția chirurgicală înainte ca afecțiunea să vă afecteze calitatea muncii
În stadiile avansate ale bolii, vederea este atât de mult afectată încât există riscul de a vă pune viața in pericol. În această situație, cataracta matură este considerată handicap vizual ce necesită îngrijiri speciale (însoțitor în permanență, acomodarea locuinței pentru persoane nevăzătoare, limitarea plimbărilor înafara locuinței). Cu toate acestea este un handicap vizual care are tratament rapid, sigur și eficient – dacă nu sunt asociate și alte afecțiuni oftalmologice care duc iremediabil la pierderea vederii. Dacă există posibilitate, intervenția chirurgicală ar trebui programată înainte de pierderea aproape completă sau completă a vederii.
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, patologiei oftalmologice i se mai adaugă și alte afecțiuni din sfera cardiovasculară, pulmonară sau metabolică. Deși operația de cataractă prezintă puține riscuri operatorii și complicații, asocierea altor afecțiuni poate îngreuna intervenția chirurgicală. Ideal este să alegem operația de cataractă cât mai devreme, pentru o intervenție ușoară, rapidă și cu rezultate excepționale.
Înainte de operația de cataractă ce necesită stabilirea diagnosticului
- Determinarea acurității vizuale
- Examen biomicroscopic slit-lamp
- Examen fund de ochi
- Examen OCT – tomografie retiniană și de nerv optic
- Perimetrie – examinarea câmpului vizual
- Biometrie oculară
- Ecografie oculară
- Pahimetrie corneeană
- Test Shirmer
Alegerea tipului de cristalin artificial
În timpul operației de cataractă, cristalinul natural opacifiat este îndepărtat și înlocuit cu un cristalin artificial intraocular (IOL).
Cristalinele artificiale simulează proprietățile refractive ale cristalinului natural, dar nu toate pot acomoda la distanțe diferite. Din această cauză există mai multe tipuri de cristaline artificiale, care asigură o vedere clară la una, două sau toate cele trei distanțe vizuale.
- Aproape: Aproximativ 40 cm (Citit)
- Intermediar: aproximativ 80 cm (Laptop )
- Distanță: peste 100 cm (orientarea spațială, șofat, privitul la TV)
Cristalinele artificiale sunt de regulă alcătuite dintr-un material moale, biocompatibil, iar puterea de corecție vizuală este calculată special pentru fiecare pacient și ochi în parte.
CRISTALINELE MONOFOCALE
Este cel mai frecvent tip de cristalin utilizat în operațiile de cataractă, cel mai adesea ales pentru vederea clară la distanță (șofat, privitul la TV)
✓Fără ochelari la distanță, dar cu ochelari pentru apropiere (scris,citit) și distanță intermediară (laptop)
✓Fără ochelari la aproape, dar cu ochelari la distanță și vedere intermediară
✓Vedere clară intermediară dar necesitatea de ochelari la distanță și apropiere
✓Vedere monoculară, un ochi cu vedere clară la distanță și un ochi cu vedere clară la aproape
Alegerea tipului de distanță corectată depinde de stilul de viață al pacientului și necesitățile sale vizuale, corelate cu decizia terapeutică a medicului specialist oftalmolog.
CRISTALINELE BIFOCALE
Aceste cristaline au două puncte de focalizare, oferind o vedere clară atât la distanță cât și la apropiere.
✓Vedere clară fără ochelari la distanță, pentru activități precum șofatul, privitul la televizor, activități în aer liber
✓Vedere clară fără ochelari la aproape, pentru scris, citit
✓Este posibil sa ai nevoie de ochelari pentru distanțe intermediare, pentru laptop, gătit
✓În anumite afecțiuni oculare (glaucom,retinopatie diabetică, edem macular, degenerescență maculară), cristalinele bifocale nu sunt recomandate. Discută cu medicul tău oftalmolog variante alternative
✓Vederea cu cristalinul bifocal poate fi modificată la unele persoane, acestea experimentând halouri discrete luminoase în jurul obiectelor pe timpul nopții sau o sensibilitate scăzută la contrast
CRISTALINELE BIFOCALE EDOF – cristaline cu adâncime de câmp vizual extins
Crsitalinele EdoF (Extendet Depth of Focus) utilizează o tehnologie optică avansată ce permite creșterea adâncimii de vedere clară comparativ cu cristalinele standard monofocale. Drept urmare, vei avea o vedere clară atât la distanță, cât și la activități intermediare, dar vei avea nevoie de ochelari de aproape pentru activițăți ce necesită precizie înaltă sau scris foarte mic.
Cristalinele EdoF îți permit să desfășori multiple activități, fără ajutorul ochelarilor:
- Activități sportive
- Socializare
- Utilizarea laptopului
- Privitul la TV
- Condus
- Activități în gospodărie (curățenie, gătit, grădinărit)
CRISTALINELE MULTIFOCALE
Acestea sunt cele mai avansate cristaline artificiale intraoculare disponibile în zilele de astăzi. Ele asigură o vedere clară la aproape, intermediar și distanță.Sunt construite special pentru pacienții ce necesită independență vizuală completă, fără necesitatea corecției optice cu lentile sau ochelari de vedere. Trebuie de reținut însă, faptul că dioptriile ochelarului de aproape pot crește odată cu vârsta, iar dioptria cristalinului va fi din momentul în care alegi operația de cataractă. Este posibil ca în următorii ani să ai nevoie de o pereche de ochelari care să suplimenteze dioptria pentru aproape.
Cristalinele multifocale îți conferă toată libertatea de care ai nevoie pentru activitățile tale zilnice:
- Scris, citit
- Activități în gospodărie (curățenie, gătit, grădinărit)
- Activități sportive
- Socializare
- Utilizarea laptopului
- Privitul la TV
- Activități ce necesită precizie
Cristalinele multifocale prezintă marele avantaj de a reduce dependența de corecția optică cu lentile sau ochelari de vedere, dar în același timp tratează viciile de refracție existente înainte de intervenție: miopie, hipermetropie, presbiopie
CRISTALINELE TORICE
Posibilitatea corectării astigmatismului folosind cristalinele artificiale torice odată cu tratamentul chirurgical al cataractei poate fi o opțiune bună pentru pacienții cu ambele afecțiuni.
Astigmatismul este un viciu de refracție cauzat de o curbură neregulată a corneei (suprafeței ochiului), în care simptomul principal este vederea neclară atât la distanță, cât și la aproape.
Cristalinele torice sunt construite special pentru a corecta viciul de refracție prin forma lor specială și modalitatea de poziționare în interiorul ochiului.
Evaluarea stării generale de sănătate
Indiferent de tipul de intervenție chirurgicală, este important să comunici medicului chirurg oftalmolog dacă suferi de alte afecțiuni generale sau urmezi tratamente pentru alte boli.
Înainte de operație (maxim 3 luni de zile), medicul tău îți va solicita o serie de investigații necesare intervenției chirurgicale:
✓ Analize de sânge:
hemoleucogramă, glicemie, timpi
de sângerare, timpi de coagulare,
✓ Consult cardiologic – aviz favorabil
pentru intervenția de cataractă
✓ EKG (electrocardiogramă)
Reține că toate aceste investigații pot varia (se pot adăuga și alte analize în funcție de afecțiunile asociate).
Toate aceste analize medicale sunt importante în alegerea deciziei terapeutice și a protocolului operator de către echipa operatorie, în vederea obținerii unui rezultat cât mai favorabil pentru pacient după intervenția chirurgicală.
Cum mă pregătesc pentru operația de cataractă
Programarea operației. Stabilește împreună cu medicul tău oftalmolog data și ora operației și comunică tipul de cristalin artificial ales.
Alimentația în ziua operației. Operația de cataractă nu necesită un regim special premergator intervenției. Cu toate acestea recomandăm o alimentație ușoară, hidratare normală și evitarea consumului de cafea sau alcool.
Medicația din ziua operației. Medicamentele prescrise pentru afecțiunile generale NU se întrerup premergător operației, decât dacă există o indicație din partea medicului specialist. Este important să comunici medicului chirurg oftalmolog întreaga medicație pe care o urmezi înainte de operație. După intervenție se va prescrie un tratament simplu, cu picături oculare ce conțin substanțe antibiotice și antiinflamatoare.
Internarea. Intervenția chirurgicală se desfășoară în mediul privat și nu necesită internare peste noapte. Pregătirile preoperatorii, intervenția chirurgicală și îngrijirea postoperatorie durează câteva ore, astfel încât poți pleca acasă după interveție, în aceeași zi. Cu toate acestea vei avea nevoie de însoțitor la plecarea din spital și pe parcursul următoarelor 24 de ore, până la înlăturarea pansamentului de pe ochiul operat.
Ce trebuie să aduc la spital? Nimic. Doar documentele medicale și analizele efectuate în vederea intervenției. Îți punem la dispoziție întreg echipamentul de spital steril și medicația necesară ntervenției.
OPERAȚIA DE CATARACTĂ
Operația de cataractă presupune înlăturarea cristalinului natural, “murdar” și înlocuirea acestuia cu un cristalin artificial, transparent. Cristalinul artificial este poziționat în exact aceeași poziție cu a cristalinului natural și va deveni o parte permanentă a ochiului tău.
În anumite afecțiuni oculare, poate fi contraindicată înlocuirea cristalinului natural cu unul artificial. În aceste situații (rar întâlnite), se îndepărtează cristalinul natural afectat de cataractă, iar corecția optică este realizată exclusiv cu ajutorul ochelarilor sau lentilor de contact.
Cea mai modernă și sigură tehnică chirurgicală folosită in prezent este facoemulsificarea cu ultrasunete și implant de cristalin artificial foldabil.
Această tehnică prezintă multiple avantaje comparativ cu alte metode de chirurgie a cataractei sau cu alte tipuri de operații:
Se efectuează sub anestezie locală
Este o manevră chirurgicală minim invazivă
Nu necesită internare
Durează puțin
Se efectuează printr-o incizie (tăietură) foarte mică, astfel încât nu este nevoie de sutură după intervenție.
Este nedureroasă
Rată mare de succes
Recuperare ușoară
Operația de cataractă. TEHNICA CHIRURGICALĂ
Pasul 1 - Anestezia locală.
Efectuată de cele mai multe ori prin instilare de picături.
Pasul 2 – Incizia corneană.
Se efectuează incizii foarte mici, de aproximativ 2 mm, la nivelul corneei. Prin aceste incizii se introduc instrumentele care fragmentează și extrag cristalinul natural opacifiat.
Pasul 3 – Facoemulsificarea (fragmentarea cristalinului afectat).
Medicul chirurg foloseste un aparat special foarte modern, bazat pe ultrasunete, cu ajutorul căruia fragmentează cristalinul natural opacifiat și il aspiră din interiorul ochiului.
Pasul 4 – introducerea cristalinului artificial intraocular.
Cristalinul artificial ales de pacient este introdus în locul cristalinului natural cu ajutorul unui injector special. Această manevră este efectuată prin aceleași incizii de la începutul operației.
Pasul 5 – Aplicarea tratamentului medicamentos și a pansamentului ocular.
La sfârșitul intervenției se va efectua o injecție sau se vor aplica picături cu antibiotice și antiinflamatoare, urmate de pansarea ochiului până a doua zi. Recuperarea vederii după operația de cataractă este de cele mai multe ori spectaculoasă.
DUPĂ OPERAȚIA DE CATARACTĂ
Datorită utilizării anesteziei locale, vei putea pleca acasă imediat după intervenția chirurgicală. Vei avea ochiul pansat până a doua zi. A doua zi, la primul control postoperator, se va îndepărta pansamentul ocular și se va efectua consultația medicală.
RECUPERAREA
Vindecarea completă după operația de cataractă are loc în aproximativ 6 săptămâni, timp în care se închid complet inciziile oculare.
De cele mai multe ori, pacienții nostri aleg un cristalin care corectează doar vederea la distanță.După operație, vei experimenta discomfort pentru câteva zile. Vederea poate fi în ceață, datorită edemului postoperator. După câteva zile însă, acuitatea vizuală se va îmbunătăți semnificativ.
La primul control postoperator se va recomanda o schemă de tratament cu picături pentru toată durata de recuperare (6 săptămâni).
OPERAȚIA DE CATARACTĂ ȘI OCHELARII
În funcție de tipul de cristalin ales, după operația de cataractă este posibil să nu ai nevoie deloc de ochelari, să ai nevoie de ochelari doar pentru vederea de aproape (citit), sau pentru ambele, distanță și aproape( operații fără înlocuire cu cristalin artificial).
De cele mai multe ori, pacienții nostri aleg un cristalin care corectează doar vederea la distanță. Drept urmare vor avea nevoie de ochelari pentru aproape. Prescrierea pentru noii ochelari se va face după recuperarea completă în urma intervenției, adică la aproximativ 4 – 6 săptămâni.
COMPLICAȚIILE POSTOPERATORII
Complicațiile după operația de cataractă sunt rar întâlnite, iar majoritatea dintre ele pot fi tratate cu succes.
Operația include riscuri precum: edem cornean, inflamație, infecție, sângerare, ptoză palpebrală, modificări de presiune intraoculară, dizlocarea cristalinului artificial, dezlipire de retină, cataractă secundară. Aceste complicații apar mai frecvent la ochi cu antecedente de patologii oculare (uveite, iridociclite, diabet, glaucom, miopie forte, etc).
Majoritatea acestor complicații sunt prevenite prin alegerea tehnicii chirurgicale corespunzătoare și prin respectarea pe toată durata vindecării, a tratamentului postoperator indicat de medicul oftalmolog.
După operație. RECOMANDĂRI.
- Folosește picăturile oculare așa cum au fost prescrise de medicul oftalmolog
- Activități după intervenție: scris, citit, privitul la televizor, plimbări și exerciții fizice ușoare, utilizarea laptopului
- Purtarea ochelarilor de soare cu filtru UV
- Dușuri scurte cu ochii închiși
- Antiinflamatoare în caz de durere
- Se poate folosi pansamentul ocular noaptea, timp de o săptămână
- Regim alimentar normal
- Este interzis șofatul pentru cel puțin 24 de ore după intervenția chirurgicală
- Evită activitățile obositoare pentru câteva săptămâni
- Evită ridicarea obiectelor grele pentru o săptămână sau două după operație
- Nu te apleca imediat după operație
- Ferește-te de zone cu praf, fum sau alți factori iritanți
- Evită frecarea sau atingerea ochiului operat
- Evită înotul pentru cel puțin o lună după operație
- Nu machia ochiul operat timp de 4 săptămâni
- Evită contactul ochiului cu șamponul de păr, săpunul, sau alte produse de duș
- Evită contactul cu abur excesiv, apa sau alte substanțe a ochiului operat în afară de cele prescrise de medicul oftalmolog
- Evită tusea excesivă sau strănutul imediat după operație
- Evita apăsarea sau lovirea ochiului
- Evită consumul de tutun și de alcool în primele 24 de ore după operație
Întrebări frecvente
Depansarea ochiului și folosirea acestuia de către pacient, se face de a doua zi postoperator.
Cele trei incizii prin care s-a lucrat în timpul intervenției vor fi ciucatrizate în aproximativ 8 luni.
Contactul ochilor cu apa (piscină/mare) și cu noxele puternice (aburi/fum) se poate relua după aproximativ 8 săptămâni odată cu cicatrizarea completă a inciziilor de lucru.
În cazul existeței unui edem cornean intens postoperator poate dura până la 2 luni pentru revenirea corneei și gradului de transparență.
Recuperarea parțială cu posibilitatea activităților curente se realizează în primele 12-16 ore. A doua zi postoperator pacientul va fi depansat și va putea funcționa , în regim precaut.
Recuperarea totală după operația de cataractă necomplicată durează între 4 și 6 săptămâni.
Ochelarii cu dioptrii pentru vederea de aproape se recomandă abia după 6 săptămâni.
În cazul operației de cataractă la stat prețul poate fi mai mic decât în sectorul exclusiv privat. OchiDoc practică cele mai mici prețuri din Iași pentru operațiile de cataractă.
Cele mai frecvente picături folosite după operația de cataractă sunt compuse dintr-un antibiotic și un antiinflamator steroidian.
Se pot recomanda picături după operația de cataractă între 2 și 4 săptămâni. Din experiența OchiDoc, 2 săptămâni de instalații postoperator, pentru cazurile necomplicate, sunt suficiente pentru o recuperare integrală. Prelungirea timpului de instilații produce u stres chiic inutil suprafețelor oculare.