Neurologie Iași

SERVICII COMPLETE DE DIAGNOSTIC SI TRATAMENT

 

Cu ce se ocupă NEUROLOGIA?

Neurologia este ramura medicinei care se ocupă cu diagnosticarea, tratamentul și monitorizarea bolilor care afectează sistemul nervos central (cum ar fi cele degenerative, tumorale, vasculare ischemice sau hemoragice, inflamatorii mediate imun sau infecțioase de cauză virală sau bacteriană), dar și a celor care afectează sistemul nervos periferic (cum ar fi radiculopatii, discopatii, nevrite, sindroame miastenice, miopatice sau distrofice).

Neurologia abordează toate afecțiunile ce țin de sistemul nervos: emisfere cerebrale, cerebel, trunchi cerebral, măduva spinării și rădăcinile nervoase spinale, nervi periferici și mai departe până la nivelul joncțiunii neuromusculare și chiar a   afecțiunilor ce interesează mușchii (miopatii).

Servicii Neurologie Iași
  • Examen neurologic complet
  • Prescriere și interpretare examen computer tomograf (CT) și RMN
  • Prescriere tratament compensat pentru afecțiuni acute și cronice
  • Monitorizarea afecțiunilor cronice
  • Fișă medicală auto și port-armă
  • Adeverință medicală pentru angajare
  • Referate medicale
  • Referat de specialitate pentru comisia de handicap
  • Răspunsul galvanic al pielii
  • Indicele gleznă-braț
Echipa medicală - Neurologie Iasi
Dr. Baterica Neculai

Dr. Neculai BATERICĂ

Medic Specialist NEUROLOGIE

CONTACT
NEUROLOGIE
IAȘI

PROGRAM CU CASA DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE IAȘI – DR. BATERICĂ NECULAI MEDIC SPECIALIST NEUROLOGIE
În ce constă consultația de neurologie Iasi?

Afecțiunile neurologice care aduc cel mai frecvent pacientul la consultație sunt sindroamele cefalalgice. În funcție de caracteristicile durerii de cap și de rezultatele examenului clinic medicul neurolog va stabili un plan de investigații ce poate cuprinde explorări imagistice (computer tomograf cranio-cerebral sau RMN cranio-cerebral) și alte investigații complementare specifice (Electroencefalografie, Puncție Lombară cu examen al lichidului cefalo-rahidian) .

În funcție de afecțiunea suspectată ( migrenă, cefalee posttraumatică, cefalee de tensiune, cefalee cluster, nevralgie trigeminală, sindroame de hipertensiune intracraniana, meningita, encefalita ) va stabili un tratament specific, și cel mai important, va stabili nivelul de urgență al afecțiunii, adică identifică semnele de alarmă ale unei afecțiuni cu potențial de agravare rapidă (ex. durerea de cap care apare în hemoragia subarahnoidiană sau în ruptura de anevrism cerebral) și asigură conduita terapeutică specifică acestor urgențe.

Sindroamele vertigioase, fie că sunt cauzate de tulburări în circulația cerebrală (ex. accidente vasculare în teritoriul vertebro-bazilar), fie că sunt de cauză periferică (prin afectarea nervului vestibulo-coflear sau chiar  inflamații ale urechii medii) sau de cauză cervicală, reprezintă un alt motiv frecvent de prezentare la medicul neurolog.

Patologia vertebrală (herniile de disc, protruziile discale, radiculopatiile, lombosciatica) determină necesitatea unui consult neurologic sau neurochirurgical. Medicul urmând a stabili un plan de investigații (ex RMN de coloană cervicală, dorsală sau lombară, radiografii, explorări funcționale), iar în funcție de rezultatele investigațiilor va stabili un plan terapeutic  care poate fi bazat pe tratament medicamentos, tratament balneofiziokinetoterapic sau recomandare de consult neurochirurgical în vederea evaluării oportunității de intervenție chirurgicală).

Bolnavii cu Epilepsie, cu sechele ale accidentelor vasculare cerebrale, bolnavii de Parkinson, Alzheimer sau alte boli neuro-degenerative sunt pacienți neurologici cronici, necesitând prezentare periodică la medicul neurolog pentru monitorizare a bolii și ajustarea tratamentului în funcție de evoluție.

Tot medicul neurolog va fi cel care va recomanda comisiilor de specialitate  evaluarea și încadrarea în grad de handicap a pacienților cu deficite motorii sau alte deficite neurologice grave.

Care sunt NOUTĂȚILE noastre?

Răspunsul Galvanic al pielii - Neurologie Iasi

Răspunsul galvanic al pielii, cunoscut și sub denumirea de reacție galvanică a pielii (GSR), reprezintă un fenomen fiziologic prin care se măsoară conductivitatea electrică a pielii în raport cu stările emoționale și psihologice ale persoanei. În neuroștiințe, răspunsul galvanic al pielii este asociat adesea cu activitatea sistemului nervos autonom.

Răspunsul galvanic al pielii joacă un rol semnificativ în monitorizarea stării de sănătate a persoanelor cu diabet. Deoarece nivelurile ridicate de stres pot afecta direct glicemia, măsurarea răspunsului galvanic al pielii poate oferi informații importante legate de nivelul de stres și, implicit, de influența sa asupra controlului glicemiei. Această tehnică oferă o modalitate neinvazivă de a evalua starea de bine a persoanelor cu diabet și poate servi ca un instrument util în gestionarea integrată a acestei afecțiuni.

În neuropatia diabetică, răspunsul galvanic al pielii devine un instrument valoros pentru evaluarea funcției nervoase periferice. Deoarece neuropatia diabetică poate afecta sensibilitatea la nivelul membrelor inferioare și al mâinilor, măsurarea GSR poate oferi informații esențiale despre starea de sănătate a nervilor periferici și poate ajuta la monitorizarea progresului afecțiunii. Utilizarea răspunsului galvanic al pielii în neuropatia diabetică poate contribui la diagnosticarea precoce a complicărilor nervoase și la implementarea unor strategii de gestionare a simptomelor, permițând astfel pacienților să primească tratament adecvat într-un stadiu incipient al bolii și să își îmbunătățească calitatea vieții.

Indicele gleznă-braț - Neurologie Iasi

Indicele gleznă-braț (IBG) reprezintă un indicator utilizat în principal în domeniul medical și al cercetării pentru a evalua masa musculară și starea generală de sănătate a unei persoane. Acesta este calculat ca raport între circumferința brațului și circumferința gleznei.

Un indice gleznă-braț mai mare poate sugera prezența unei cantități mari de grăsime viscerală, cunoscută pentru asocierea sa cu riscul crescut de boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și alte afecțiuni metabolice. În timp ce un IBG mai mic poate indica o mai mare masă musculară și, în general, o compoziție corporală mai sănătoasă.

Este important de menționat că IBG nu este folosit ca un indicator singular al sănătății, ci este evaluat împreună cu alte măsurători pentru a obține o imagine mai completă a stării de sănătate a unei persoane. În combinație cu alte măsurători, cum ar fi indicele de masă corporală (IMC) sau procentul de grăsime corporală, IBG poate oferi informații suplimentare despre riscul de afecțiuni asociate cu compoziția corporală.

Deși IBG nu este un instrument de diagnosticare a unei anumite afecțiuni, el poate oferi informații valoroase despre riscul general de boli asociate cu obezitatea și compoziția corporală nesănătoasă.

Întrebări frecvente

Programările pentru Neurologie Iasi se fac la numărul de telefon 0725 06 06 06

În cadrul Centrului medical OchiDoc consultația este gratuită cu bilet de trimitere iar în absența acestuia prețul este de 150 de lei.

La Centrului medical Ochidoc în cadrul cabinetului de neurologie Iasi se prescriu si se interpretează examanele CT și RMN.

Centrul Medical OchiDoc se află pe strada Hatman Șendrea, nr. 2 din Iași. Cabinetul de Neurologie este situat la etajul 2 camera 22.