Întrebări frecvente

Oftalmologie

Dacă vă prezentați cu biletul de trimitere de la medicul de familie, consultația este decontată de CAS și nu veți mai plăti nimic. Altfel, consultația costă 150 RON.

În clinica noastră se efectuează următoarele investigații oftalmologice:

  1. Determinarea acuității vizuale cu și fără corecție

  2. Măsurarea refracției

  3. Măsurarea presiunii intraoculare

  4. Examenul Biomicroscopic

  5. Examenul fundului de ochi

  6. Tomografia în Coerență Optică (OCT) pentru examinarea retinei

  7. Ecografia oculară

  8. Biometria oculară (determinarea cristalinului necesar intervenției de cataractă)

Oftalmologul poate avea nevoie între 10 și 40 minute pentru o consultație oftalmologică completă.

Durata mai mare este necesară atunci când se realizează dilatarea pupilei cu substanțe cicloplegice. Este cazul copiilor și a examenelor de fund de ochi de mare detaliu.

Oftalmologul poate avea nevoie între 10 și 40 minute pentru o consultație oftalmologică completă.

Durata mai mare este necesară atunci când se realizează dilatarea pupilei cu substanțe cicloplegice. Este cazul copiilor și a examenelor de fund de ochi de mare detaliu.

În urma consultației oftalmologice, medicul oftalmolog va stabili dacă suferiți de miopie, boală oculară ce poate fi accentuată de sarcină precum și de nașterea naturală. Totodată se pot identifica eventuale leziuni oculare vechi determinate de toxoplasmoză, boală cu potențial de risc ridicat pentru făt. Se pot identifica eventuale boli genetice oftalmologice ce pot fi transmise la copii (maladia Stargardt, retinopatia pigmentară, etc.)

În urma consultației, oftalmologul va stabili dacă suferiți de miopie sau nu, o boală ce poate fi agravată de nașterea naturală. În urma consultației oftalmologice se poate hotărî și recomanda necesitatea nașterii prin cezariană.

Oftalmologul poate recomanda, în urma consultației oftalmologice, în ultimul ceas, nașterea prin cezariană dacă se constată prezența unei miopii semnificative. Miopia poate fi accentuată de travaliul din timpul nașterii naturale. Mai mult decât atât, în prezența unei miopii mari, nașterea naturală poate precipita dezlipirea de retină la mamă (nu la copil).

Este foarte frecvent ca imediat după naștere copii să prezinte o imperforare a căilor lacrimale ce va conduce la o hiperlacrimare (creșterea cantității de lacrimi) chiar și în absența plânsului. În mod natural căile lacrimale suferă o permeabilizare spontană în primul an de viață. Oftalmologul va stabili în ce măsură se poate aștepta permeabilizarea spontană sau este mai recomandată intervenția chirurgicală.

Consultația oftalmologică pentru secrețiile perioculare la bebeluș poate evidenția prezența unei conjunctivite simple sau neonatale (cu Neisseria gonorree). Ultima menționată prezintă un risc ridicat de orbire. Cu toate acestea majoritatea conjunctivitelor neonatale sunt simple, un tratament prompt și de scurtă durată fiind suficient pentru a le vindeca.

În clinica noastră Ochidoc, consultația oftalmologică are următoarele etape obligatorii pentru toți pacienții:

1. Determinarea acutiății vizuale;

2. Determinarea refracției;

3. Măsurarea presiunii intraoculare;

4. Evaluarea biomicroscopică;

5. Examinarea fundului de ochi.

Până la vârstă de 6-8 luni o deviere intermitentă a ochilor este tolerabilă. Centrii nervoși ai convergenței se stabilizează până la vârsta de 6-8 luni după naștere.

Oftalmologul va anestezia suprafața ochiului cu corp străin, și va extrage corpul stăin cu ajutorul unui ac special modificat sau freză oftalmologică dedicată.

Ulterior va prescrie picături pentru prevenirea infecției secundare.

Pentru a nu reduce autonomia pacientului în clinica noastră se evită pansarea ochiului după extracție. Daca profunzimea de penetrare în cornee a corpului străin este mare, se va aplica o lentilă de contact terapeutică transparentă.

Pentru persoanele fără nici un simptom ocular nu există un calendar strict de consultare oftalmologică.

Persoanele care suferă de glaucom consultațiile de verificare a presiunii intra oculare ar trebui să fie lunare, odată cu prescrierea rețetei de picături specifice.

Pacienții cu boli degenerative retiniene (cum ar fi degenerescența maculară legată de vârstă) formele active ar trebui verificate lunar de către oftalmolog.

Pacienții cu conjunctivită sau corpi străini corneeni necesită de cele mai multe una sau maxim două consultații (cea inițială de prescriere a tratamentului urmată de una de control).

Puteți considera chiar o urgență oftalmologică deoarece în prezența unui tratament adecvat defectele de vedere se pot ameliora semnificativ. Prin intervenirea rapidă cu tratament se poate preveni complicația majoră și anume ambliopia.

Bunica dvs. vedea să citească bine la aproape din pricina unui fenomen numit miopizare care apare la ochiul bolnav de cataracta vârstnicului. Pe scurt, cristalinul natural al bunicii, la fiecare ochi, din cauza cataractei, a dobândit aspectul unei lentile bune de citit la aproape.

În timp nu foarte lung, cristalinul bunicii urma să se degradeze în continuare, capacitatea de a citi la aproape dispărând și ea.

Capacitiatea de a citi la aproape pe care o avea bunica era provizorie.

Pentru cazurile necomplicate de diabet se recomandă consultație oftalmologică anuală. Pentru cazurile severe de diabet, însoțit de complicații oculare (retinopatie diabetică) recomandările sunt de consultație oftalmologică la fiecare 3 luni.

Fenomenul care îl trăiți este cel de presbiopie, adică scăderea capacității ochiului de acomodare pentru vederea de aproape. Survine după vârsta de 40 ani și este consecința firească a îmbătrânirii lentilei naturale a ochiului, cristalinul.

Necesită purtarea unor  ochelari de aproape prescriși în urma consultației oftalmologice.

În mod normal de a doua zi postoperator, pacientul își poate folosi ochiul în mod normal cu puține restricții ce privesc expunerea ochiului operat la intemperii (fum, apă sau substanțe).

Pentru cazurile în care cataractă a fost mai veche, postoperator poate persista vedrea subiectivă în ceață, preț de până la 72 ore.

Doctrina clinicii noastre OchiDoc este cea de recuperare imediată a funcționalității oculare ceea ce înseamnă ochi depansat a doua zi postoperator.

În cazuri extreme oftalmologul poate prescrie menținerea pansamentului ocualr pentru încă 24 ore postoperator.

Fișa medicală pentru permisul auto este valabilă 1 an. În 2020 a existat o scurtă perioadă de valabilitate de doar 6 luni corectată ulterior printr-o nouă OUG. De aici au provenit și unele  confuzii de-a lungul anilor cu privire la valabilitatea fișei auto.

Dacă doriți permis auto doar pentru grupa 1 de permise (așa zișii amatori categoriile A și B, cu subcategorii), pentru fișa medicală pentru permis auto sunt necesare examinări medicale la următoarele specialități:

  1. Neurologie

  2. Oftalmologie

  3. Psihiatrie

  4. Ortopedie/Traumatologie

  5. ORL

  6. Medicină Internă

Dacă doriți permis auto doar pentru grupa 2 de permise (categoriile C, D, E, cu subcategorii), pentru fișa medicală pentru permis auto mai este necesară, pe lângă cele 6 examinări mai sus menționate și:

  1. Pneumologia

Această examinare a fost introdusă din considerente medicale ce privesc adormirea la volan, în strânsă corelație cu apneea în somn. Investigația a fost introdusă ca obligatorie în fișa medicală finală din septembrie 2019. Până la acea dată ea nefiind necesară.

Legislația europeană prevede necesitatea examinării pneumologice pentru toate categoriile de șoferi inclusiv cei din grupa 1 (amatorii).

În cadrul OchiDoc costurile pentru fișa medicală pentru permisul auto sunt următoarele:

Dacă persoana are deja permis și dorește să-l preschimbe:

  1. Grupa 1 de permis (grupa A și B – amatori) așadar doar preschimbare, prețul este de 55 RON

  2. Grupa 2 de permis (categoriile C, D, E – profesioniști) include și examinarea pneumologică, tot preschimbare, 55 RON + 12 RON examenul pneumologic = TOTAL 67 RON

Dacă persoana nu are încă permisul dorit dorește să se înscrie la școala de șoferi:

  1. Grupa 1 de permis (grupa A și B – amatori) elev de școală auto, prețul este redus la 45 RON

  2. Grupa 2 de permis (categoriile C, D, E – profesioniști) elev de școală auto, include și examinarea pneumologică prețul este redus la 45 RON + 12 RON examenul pneumologic = 57 RON

Întocmirea fișei medicale pentru permisul auto nu va dura mai mult de 30 minute.

Cataracta determină variații semnificative în precepția culorilor în funcție de stadiul ei evolutiv. Cu toate acestea există boli de retină și nerv optic care fac același lucru de aceea ar trebui excluse printr-o vizită la oftalmolog.

Desigur. Cu unele amendamente. Se vor evita eforturile bruște de intensitate mare cum ar fi ridicare de greutăți. Rămân recomandate exercițiile aerobe de intensitate medie cu intensitate gradual crescătoare.

Este cel mai probabil consecința prezenței flocoanelor vitreene. Este po condiție de cele mai multe ori benignă determinată de dezorganizarea vitrosuli cel mai probabil pe fondul vârstei.

Poate surveni în urma unor inflamații oculare (uveite) sau în urma unor mici traumatisme la nivelul ochiuli sau ale capului.

De cele mai multe ori se vindecă spontan. Vizita la oftalmolog ar trebui să excludă leziuni coexistente mai severe.

Pierderea bruscă a vederii la un ochi este foarte gravă dacă este totală, indiferent de durata ei și necesită o consultație oftalmologică în urgență.

În mod normal recomandăm 5 minute între instilările unor picături diferite.

Chirurgie generală

Chirurgia generală este o specialitate chirurgicală focusată pe organele abdominale (esofag, stomac, intestin subțire și gros, ficat, pancreas, vezicula biliară și ductele biliare), dar și tiroidă, sân, țesuturi moi și piele, precum și patologia herniară.

 

Necesitatea unei operații trebuie stabilită în funcție de particularitățile fiecărui pacient și condiția sa. Importantă este programarea unui consult chirurgical în cazul în care simptomele nu se ameliorează în urma unui tratament non-chirurgical, ci progresează și se agravează, influențându-vă viața de zi cu zi.

Chirurgia minim-invazivă se practică prin incizii mici, cu ajutorul unui laparoscop (tub la care este atașată o cameră video) sau a unui robot.

Beneficiile acestui tip de chirurgie rezidă în faptul că timpul de recuperare post-operator este mult mai scurt, cicatricile și durerea sunt mult diminuate față de chirurgia clasică.

Însă, nu orice patologie chirurgicala poate fi abordata laparoscopic. De aceea, opțiunile terapeutice sunt particularizate pentru fiecare pacient în parte.

În chirurgia ambulatorie se practică intervenții pentru care pacientul nu necesită spitalizare sau monitorizare de lungă durată. Tratăm chirurgical tumori cutanate sau subcutanate, abcese, furuncule, unghii încarnate, plăgi recente sau vechi, efectuăm biopsii, consultații de specialitate.

Anestezia folosită pentru procedurile efectuate în ambulator este anestezia locala cu xilină 1%. Aceasta oferă confort pacientului intra-operator, durerea resimțită fiind absentă sau minimă.

ORL

  • o discuție cu pacientul, cu întrebări țintă legate de simptomatologie, istoricul bolilor și stilul de viată al acestuia (fumat, sedentarism, consum de alcool, medicație administrată zilnic)
  • o evaluare clinică efectuată cu specul nazal pentru inspecția foselor nazale, otoscop pentru aprecierea conductului auditiv extern si a timpanului, apăsător lingual pentru examinarea luetei (omușorului), amigdalelor si a structurilor orofaringelui, oglindă laringiană pentru vizualizarea corzilor vocale
  • Fibroscopie nazo-faringo-laringiană cu tub flexibil, ce conține un sistem de ghidaj conectat printr-o fibră optică la o sursă de lumină rece și o cameră video de înaltă rezoluție, efectuate de obicei fără anestezie locală
  • Endoscopie nazală cu tub rigid ce permite vizualizarea interiorului nasului pe toată lungimea sa
  • Endoscopie otică – examinarea conductului auditiv extern si a timpanului folosind endoscopul
  • Examen otomicroscopic – examinarea urechii folosind microscopul
  • Audiogramă – pentru măsurarea acuității auditive
  • Durerea în ureche poate fi resimțită în timpul procesului de masticație sau vorbire prin apariția unor probleme la nivelul articulației temporo-mandibulare atunci când aceasta devine inflamată sau disfuncțională
  • Consultația la medicul ORL va stabili un diagnostic corect și va recomanda dacă este necesară și o vizită la medicul stomatolog sau specialist maxilo-facial
  • Audiograma este un test simplu, nedureros și neinvaziv, pe perioada căruia se aud sunete scurte și pe rând, la fiecare ureche în parte, sunete ce sunt diferite ca intensitate și tonalitate
  • Testarea auditivă este indicată :
    1. ca și metodă de screening la sugari și copii cu probleme ce pot afecta dezvoltarea limbajului și interfera cu procesul de învățare,
    2. la persoanele care au fost expuse continuu la zgomote puternice,
    3. în presbiacuzie (pierderea auzului legată de vârstă)
    4. în infecțiile otice acute sau cronice.
  • Hipoacuzia brusc instalată este de obicei unilaterală și debutează în maxim 72 de ore și reprezintă o urgență medicală în sfera ORL, timpul fiind esențial în diagnosticarea și tratamentul corect, prevenirea complicațiilor pe termen lung și îmbunătățirea șanselor de recuperare ale auzului.
  • Etiologia poate implica un neurinom sau traumatism de acustic, utilizarea de substanțe ototoxice, tulburări ale fluxului de sânge către urechea internă, boli neurologice sau hematologice.
  • Tratamentul trebuie instituit de urgență în primele 24-48 de ore de la debut, pentru un prognostic favorabil.
  • Acest fenomen poartă numele de congestie nazală de rebound și presupune utilizarea pe termen lung a decongestionantelor topice, dezvoltându-se o toleranță la aceste substanțe, ce are ca si răspuns inflamarea exagerată a mucoasei nazale după ce efectul medicației trece.
  • Adresarea către medicul ORL este esențială pentru stabilirea unui tratament care să refacă integritatea structurală și funcțională a mucoasei nazale afectate.
  • Spray-urile sau uleiurile folosite pentru igiena urechii au rolul de a dispersa cerumenul și de a facilita eliminarea sa. Însă, atunci când prezența dopului de ceara este semnificativă și întreg conductul este obstrucționat, acestea devin insuficiente, moment în care se recomandă un consult de specialitate la medicul ORL pentru efectuarea lavajului sau a aspirației auriculare.
  • Acest lucru poate fi consecința barotraumei otice, o condiție medicală în care apare o scădere acută a ventilației de la nivelul urechii medii datorată de o creștere bruscă a presiunii din conductul auditiv extern, care nu este compensată de funcția normală a trompei lui Eustachio.
  • Persoanele cel mai des afectate sunt cele care suferă de obstrucție nazală cronică prin deviație obstructivă a septului nazal, rinită cronică hipertrofică), de o disfuncție tubară, sau viroze respiratorii acute.
  • Evoluția spontană este spre vindecare, cu dispariția simptomatologiei, însă dacă ea persistă și apare durere puternică, scăderea auzului, sau prezența otoreei, se impune un consult de specialitate ORL.
  • Copiii sub vârsta de 3 ani fac mai des otite deoarece trompa lui Eustachio este mai scurtă si încă în proces de dezvoltare, ceea ce predispune mai frecvent la inflamație și la un drenaj insuficient, secrețiile migrând către urechea medie, unde stagnează.
  • Aparatele auditive din ziua de azi sunt micuțe si discrete, și abia se observă. Punându-i pe ceilalți să repete mereu frazele, să oferi răspunsuri în neconcordanță cu întrebarea, sau să te izolezi de teama interacțiunii sociale, care se îngreunează din cauza deficienței de auz – sunt indicatori mult mai evidenți decât protezele auditive.
  • Tulburările de miros apar mai frecvent la persoanele care se confruntă cu răceli, gripa, alergii, infecții ale sinusurilor paranazale sau polipoză nazală
  • Vizita la medicul ORL va stabili dacă tulburarea de miros este cauzată de o obstrucție nazală care să limiteze fluxul de aer în nas și care să necesite corecție chirurgicală
  • La persoanele care au avut o pierdere totală a mirosului se indică efectuarea unor exerciții de reînvățare a mirosurilor prin expunerea la diverse arome precum cafea, portocală, lavandă, scorțișoară, timp de 20 min pe zi, 2 săptămâni
  • Din cauza vegetațiilor adenoidiene care se mai numesc și polipi. Ele sunt structuri limfatice localizate în spatele nasului, încă de la naștere, ce își măresc  volumul din cauza infecțiilor repetate și a unei toalete nazale deficitare
  • Creșterea progresivă a lor determină obstrucția nazala, copilul ajunge să respire doar pe gură, iar mucusul secretat stagnează în spatele nasului menținând procesul inflamator
  • Medicul ORL va pune diagnosticul corect și va stabili atât gradul de obstrucție, cât și indicația chirurgicală
  • Lavajul nazal la copii este metoda prin care nasul este spălat cu blândețe, folosind ser fiziologic călduț, administrat cu ajutorul unei seringi prevăzute cu un capăt de silicon ce se etanșează perfect la fiecare nară
  • Manevra nu doare și este recomandat să se facă la copilul cu vârsta de peste 1 an, in șezut, pentru a nu aspira lichidul de lavaj în plămâni sau a facilita împingerea lui către urechi
  • Putem opta pentru o serie de exerciții efectuate pe o platformă de posturograf, cu ajutorul tehnologiei care implică realitatea virtuală, sub forma de jocuri interactive special concepute pentru antrenarea orientării spațiale și a echilibrului
  • Exerciții de reeducare vestibulară ce vizează reprogramarea creierului prin obișnuire progresivă. Pe acestea le putem fac singuri acasă prin repetarea mișcărilor ochilor, capului și corpului care produc starea de amețeală până se obține remisia
  • Răspunsul este NU! Această poziție poate determina scurgerea sângelui in gat, tuse sau provoca vărsături prin iritație gastrică
  • Poziția recomandată este cea in șezut, cu capul ușor inclinat în față, se pensează între două degete partea moale a nasului și se menține presiunea pentru aproximativ 10 minute
  • Aceste măsuri se pot aplica acasă,  dar nu vor înlocui vizita la medicul ORL, care va determina cauza acestor sângerări