Fund de ochi

Examen fundul de ochi PREȚ – 150 RON

Clinica OchiDoc, pune mare accent pe investigarea temeinică a fundului de ochi la pacienții oftalmologici.

Tehnicile folosite de noi sunt:

  • oftalmoscopia indirectă la biomicroscop
  • OCT (tomografia în coerență optică)
  •  efectuarea câmpului vizual, pe care o considerăm o examinare funcțională a fundului de ochi

Ce este fundul de ochi?

Ochiul uman este împarțit structural în două părți: un segment anterior și un segment posterior.
Segmentul posterior, reprezintă două treimi ale ochiului și cuprinde toate structurile din spatele membranei hialoide anterioare: umoare vitroasă, retină, coroidă și nerv optic.
Porțiunea segmentului posterior vizibilă în timpul examinării oftalmologice a fost denumită fund de ochi (FO).
Examinarea segmentului posterior al ochiului se poate realiza prin două metode: oftalmoscopia și biomicroscopia fundului de ochi. Mai nou, odată cu perfecționarea aparaturii oftalmologice, se pot obține imagini color ale fundului de ochi cu ajutorul unui aparat numit fundus camera.

Centrul Oftalmologic din Iași, OchiDoc, alocă atenție sporită, resurse materiale (aparatură) și umane pentru examinarea minuțioasă a fundului de ochi, rezultatele fiind atent explicate și prezentate pacientului și eventual anturajului/însoțitorilor acestuia.

Cuprins

OFTALMOSCOPIA

Examinarea oftalmoscopică

Pentru examinarea fundului de ochi, medicul oftalmolog privește prin pupilă structurile fundului de ochi. Cu cât deschiderea pupilei este mai mare (midriază), cu atât examinarea este mai simplă și eficientă.

Din această cauză oftalmoscopia se realizează într-o cameră obscură, unde lumina scăzută va determina o midriază (dilatare) fiziologică a pupilei. De cele mai multe ori pentru o bună vizualizare, este necesară dilatarea farmacologică a pupilei, realizată prin administrarea unor picături oculare cu substanțe midriatice.

Oftalmoscopia utilizează aparate numite oftalmoscoape, care în funcție de principiul formării imaginii sunt de două tipuri, directe și indirecte. Oftalmoscopia directă reprezintă cea mai facilă și utilizată metodă în examinarea fundului de ochi.

Oftalmoscopia directă

Oftalmoscopia directă produce o imagine verticală și neinversată a fundului de ochi, cu o magnificație de până la 15x.

Vizualizarea directă a camerei posterioare (vitroase) a globului ocular este posibilă folosind un oftalmoscop direct. Acesta arată ca o lanternă de dimensiuni mici, alimentată cu baterie și echipată cu o serie de lentile și filtre ce permit vizualizarea directă prin pupilă și cristalin a fundului de ochi și a peretului pesterior al ochiului.

Acest tip de oftalmoscop este cel mai frecvent utilizat în examinarea fundului de ochi de rutină. Prezintă mai multe avantaje, printre care cel mai important este mărirea considerabilă a imaginii (de 15 ori), lucru care permite o examinare detaliată a structurilor observate. Cu toate acestea, oftalmoscopia directă limitează examinarea la aproximativ 60-70% din suprafața retinei, cu imposibilitatea vizualizării periferiei retinei.

Oftalmoscopul direct este adesea utilizat pentru un screening al afecțiunilor retiniene de către medicul neurolog sau de medicul de familie. Așadar oftalmoscopia directă a fundului de ochi cu ajutorul oftalmoscopului este o manevră ce NU se realizează DOAR de medicul oftalmolog.

În Clinica de oftalmolgie Iași OchiDoc, această metodă este considerată una rapidă, de screening și este folosită doar pentru orientare rapidă.

Examinarea fundului de ochi se sprijină în centrul OchiDoc pe tehnici mult mai sofisticate dublate de aparatură performantă.

Unul dintre dezavantajele acestei tehnici în examinarea fundului de ochi este că neceistă o apropiere semnificativă a medicului, distanța dintre cei doi scăzând până la 15-20 cm, acest neajuns al tehnicii fiind expus mai ales în contextul pandemiei de CoVid când metoda a fost aproape cu totul abandonată, fiind înlcouită de examinarea biomicroscopică (oftalmoscopie indirectă).

Oftalmoscopia indirectă

Oftalmoscopia indirectă însă, produce o imagine întoarsă sau inversată a fundului de ochi, cu o magnificație de la 2x până la 5x.

Oftalmoscopul indirect este aparat binocular ce permite obținerea unei imagini cu ajutorul unei lentile condensatoare. Imaginea fundului de ochi este inversată, stereoscopică și mărită (de până la 5 ori).

Oftalmoscopia indirectă este folosită adesea numai de medicul oftalmolog și prezintă avantajul major în examinarea fundului de ochi în acele cazuri în care oftalmoscopia directă nu poate fi aplicată (pacienți necooperanți, copii, nistagmus). De asemenea, iluminarea este mai puternică (permite examinarea in condițiile unei tulburări relative a mediilor oculare – de exemplu în opacifierea cristalinului din cataractă), imaginea este stereoscopică (pot fi studiate mai bine leziunile care modifică relieful retinia – dezlipirea de retină, tumori,etc) și oferă o vedere mai largă a interiorului ochiului, fiind posibilă investigarea periferiei extreme a retinei (acolo unde oftalmoscopul direct nu oferă o bună vizualizare).

În Centrul de oftalmologie Iași OchiDoc, oftalmoscopia indirectă este folosită în variantă biomicroscopică, pentru evaluarea în detaliu a fundului de ochi. 

Se examinează astfel cu atenție inclusiv periferia retinei. Numeroase boli retiniene severe își au debutul în periferia racesteia și pot fi omise în cazul unei evaluări rapide, superficiale.

Fund de ochi. BIOMICROSCOPIA

Biomiscroscopia ne permite examinarea atât a polului anterior al ochiului (părţii anterioare a ochiului) cât și celui posterior. Oftalmologul se va uita printr-un microscop special la partea anterioară a ochilor tăi, adică la conjunctivă, cornee, scleră, pleoape, iris, cristalin și folosind o lentilă specială la polul posterior (retina).

În cabinetul nostru, biomicroscopia se va realiza cu un aparat numit slit-lamp (lampă cu fantă).

Biomicroscopia segmentului posterior al ochiului se realizează la biomicroscop cu ajutorul unor lentile de contact (lentila Goldmann) sau non-contact (lentila Hruby, lentila Volk). Aceste lentile se folosesc împreună cu lampa cu fantă, în fața pupilei dilatate sau se aplică pe corneea anesteziată anterior.

Avantajele biomicroscopiei fundului de ochi constau în vizualizarea întregii suprafețe retiniene cu posibilitatea măririi imaginii folosind puterile măritoare ale biomicroscopului și utilizarea diferitelor intensități ale fantei luminoase, în funcție de structurile și patologia observată.

În centrul de oftalmologie Iași OchiDoc, examinarea detaliată a fundului de ochi, se face folosind această tehnică.

Evaluăm astfel imagini de foarte bună calitate încarcate cu detalii foarte utile pentru diagnosticul nostru final. 

Singurul neajuns al acestei explorări este că nu putem prezenta pacientului sau anturajului/însoțitorilor acestuia, imaginile pe care noi le vedem. Pentru a compensa acest neajuns folosim fotografierea fundului de ochi (vezi mai  jos).

Fund de ochi. Fotografia de fund de ochi. Fundus camera

oftalmologie-iasi-fund-de-ochi-fotografie-fund-de-ochi

O alternativă sau un complement pentru oftalmoscopie și biomicroscopie este realizarea unei fotografii de fund de ochi, unde imaginea poate fi analizată ulterior de către medicul oftalmolog.

Fundus camera este un aparat care permite fotografierea color a fundului de ochi, cu evidențierea retinei centrale și periferice, a maculei și discului optic. Acesta poate fi încorporat într-un tomograf, imaginile obținute de la cele două componente ale aceluiași aparat fiind de neegalat în studiul patologiei retinene.

Principiul optic al camerelor de fund de ochi se aseamănă cu cel al oftalmoscoapelor indirecte, dar sistemele de observare și iluminare sunt diferite. De asemenea fotografierea poate fi realizată cu filtre colorate sau cu coloranți speciali (ex. Fluoresceină) pentru evidențierea anumitor structuri normale sau patologice ale ochiului.

Fotografiile fundului de ochi reprezintă documente medicale oftalmologice care înregistrează aspectul retinei și a structurilor polului posterior unui pacient. Aceste fotografii permit medicului să studieze retina dvs. și să formuleze un diagnostic, să urmărească și să compare evoluția unei afecțiuni sau să urmărească efectele unui tratament.

Fotografierea fundului de ochi prezintă numeroase avantaje comparativ cu alte metode de vizualizare a segmentului posterior al ochiului:

  • Este o tehnică rapidă și simplă de executat
  • Nu este necesară dilatarea pupilei, în consecință este mai plăcută pentru pacient
  • Vizualizează o suprafață retiniană mai mare comparativ cu oftalmoscopia
  • Imaginile obținute pot fi stocate pentru urmărirea evoluției bolii, răspunsul la tratament cât și pentru analizarea acestora de mai mulți medici oftalmologi

Cu toate că imaginea obținută cu ajutorul acestui aparat este una fidelă și cuprinde atât retina centrală cât și cea periferică, nu sunt vizualizate cu acestă tehnică toate straturile retinei. Din cele 10 straturi componente ale retinei, fundus camera fotografiază doar straturile superficiale ale retinei, iar o patologie care se întinde dincolo de aceste straturi, nu poate fi diagnosticată corect. De aceea, complementar acestui tip de explorare se realizează tomografia în coerență optică, care stratigrafiază și obține o hartă completă a tuturor straturilor retiniene.

Alte dezavantaje ale examinărilor de fund de ochi, cu fundus camera:

  • Imaginea produsă este bidimensională, spre deosebire de oftalmoscopia indirectă unde imaginea este tridimensională
  • Lipsa aprecierii în profunzime a straturilor retiniene
  • Mărirea imaginii este posibilă doar digital nu și optic, ca în cazul oftalmoscopiei prin biomicroscop
  • Afecțiuni care produc tulburări de transparență, cum este în cazul cataractei, vor reduce claritatea imaginii
  • Erori în realizarea fotografiei pot produce artefacte în imaginea finală
  • Nu este portabil și are un cost mai ridicat decât oftalmoscopia sau biomicroscopia, de aceea nu se efectuează de rutină de către medicul oftalmolog sau medicul de familiede 

Afecțiunile fundului de ochi, ale retinei. Cum pot scăpa de acestea?

Examenul de fund de ochi face parte din examinarea de rutină sau în scop diagnostic oftalmologic. Este utilizat în detectarea și evaluarea diferitelor afecțiuni ale retinei sau coroidei (membrană cu vase de sânge lipită de retină cu rol în nutriția acesteia).

Modificările la nivelul fundului de ochi pot fi întâlnite în diferite afecțiuni oculare sau sistemice.

  1. Hipertensiunea determină la nivelul vaselor fundului de ochi modificări de aspect și calibru. Arterele devin mai înguste și strâmte, iar venele mai dilatate. De asemenea la pacienții cu hipertensiune înaltă veche se pot observa zone de microhemoragie și afectarea fibrelor nervoase. Aceste modificări ale vaselor din interiorul ochiului imită modificările de la nivel cerebral și pot prezice astfel riscul unui accident vascular cerebral (AVC).
  2. Glaucomul, cefalee (durerile de cap), hipertensiunea arterială sistemică, presiune intracraniană crescută și tumorile cerebrale. Toate aceste afecțiuni pot conduce la o creștere a presiunii intraoculare, cu afectarea structurilor nervoase retiniene și pierderea ulterioară a vederii.
  3. Ateroscleroza poate fi prezentă la și nivelul vaselor de sânge ale ochiului, dacă aceasta există și în restul organismului. Prin examinarea fundului de ochi se poate depista stadiul aterosclerozei, cu evidențierea punctelor de colesterol, fără a fi nevoie de o examinarea mai amplă pentru vasele de la nivel sistemic.
  4. Diabetul zaharat afectează în timp arterele care irigă structurile retiniene, cauzând astfel retinopatia diabetică, o afecțiune care fără tratament duce la orbirea pacientului diabetic. Pierderea vederii este produsă ca urmare a unor complicații a vitreoretinopatiei proliferative diabetice: se produc vase de neoformație neetanșe care cângerează și provoacă hemoragii retiniene sau vitreene, țesutul fibrovascular se contractă exercitănd tracțiuni asupra retinei, rezultând dezlipiri de retină, ischemia retiniană duce la neovascularizație cu apariția glaucomului secundar neovascular.
  5. Degenerescența maculară legată de vârstă (DMLV) se întâlnește frecvent la pacienții în vârstă (nu este obligator întâlnită numai la aceștia, ultimele studii au arătat o incidență crescută și în populația tânără), caracterizată prin deteriorarea regiunii centrale a retinei (macula) cu scăderea progresivă a acuității vizuale.
  6. Afecțiuni vasculare. Amauroza fugace caracterizată prin pierderea bruscă și temporară a vederii la un ochi datorită unei embolii tranzitorii a arterei centrale a retinei (proveniență cardiacă sau carotidiană). Ocluzia arterei centrale a retinei este un accident vascular ischemic de o gravitate deosebită ce conduce la pierderea brutală și permanentă a vederii la ochiul afectat, principala cauză fiind embolia ( cardiacă, carotidiană sau grăsoasă). Ocluzia venei centrale a retinei este o afecțiune frecvent întâlnită, produsă prin deplasarea la acest nivel a unui tromb, cu blocarea parțială sau totală a lumenului vasului. Toate aceste afecțiuni vasculare sunt favorizate de existența unor factori de risc sistemici: hipertensiunea arterială sistemică, vârsta de peste 50 de ani, boli hematologice (policitemia, leucemia), vasculite (sarcoidoza, lupusul eritematos sistemic, sifilis), arterite, boli cardiovasculare (valvulopatii, endocardită), ateroscleroză, hipercolesterolemie, anumite medicamente și consumul de droguri.
  7. Afecțiuni retiniene. Pot fi de cauză traumatică (ex. dezlipirea de retină), inflamatorie (sarcoidoza), infecțioasă (bacteriană – sifilis, tuberculoză, virală – citomegalovirus), retinite din cadrul unor sindroame, distrofii, etc.
  8. Evidențierea edemului papilar la nivel de fund de ochidin diferite afecțiuni ale nervului optic.
  9. Miopia forte. Valori ale miopiei mai mari de 6 dioptrii însoțite de alungirea axului antero-posterior al ochiului produce la nivelul polului posterior al ochiului a afecțiune numită maculopatie miopică. Este caracterizată de modificări degenerative ale retinei și coroidei cu apariția unor zone de atrofie la acest nivel. Simptomatologia descrisă este reprezentată de vedere incețoșată, fotopsii, corpi flotanți, metamorfopsii sau scotoame în câmpul vizual.

Examinarea fundului de ochi preț

În clinica noastră, OchiDoc, ocazional efectuăm EXCLUSIV examenul fundului de ochi. De regulă examinarea acestuia se face implicit în cadrul fiecărei consultații oftalmologice.

Nu efectuăm consultație oftalmologică fără următoarele examinări: determInarea refracției, determinarea tonometriei, determinarea acuității vizuale, determinarea vederii binoculare, EXAMENUL FUNDULUI DE OCHI.

Astfel, examinarea fundului de ochi făcând parte din întreaga consultație oftalmologică va avea prețul de 150 RON. Pentru situația în care pacientul se adresează consultației doar cu bilet de trimitere de la medicul de familie, nu se mai percepe nici o taxă suplimentară.

Pregătirea pacientului pentru examenul fundului de ochi. Examenul fundului de ochi tehnica.

În clinica noastră preferăm instilarea de tropicamidă înainte de efectuarea examinării propriu zise a fundului de ochi. Astfel putem obține o midriază semnificativă (dilatarea pupilei) prin care se poate vizualiza foarte bine fundul de ochi.

Cu toate acestea, dacă situația pacientului împiedică instilarea tropicamidei și dilatarea pupilei, putem examina fundul de ochi exlusiv prin pupila naturală, în cameră întunecoasă cu ajutorul OCT ului, deși această variantă poate predispune la eforturi suplimentare din partea medicului examinator pentru a preveni acele “scăpări” în diagnostic.

Pentru examinarea copiilor mici, putem recurge la tehnica de dilatare a pupilei la domiciliu: prescriem tropicamida la domiciliu. Părinții, în ziua programată pentru examinare vor instila acasă tropicamida, înainte de venirea la cabinet, în ochii copilului ce va fi examinat.

Microtrauma de instilare a tropicamidei va fi resimțită de copil în confortul căminului propriu și astfel nu se va instala o reacție de frică în legătură cu interacțiunea cu oftalmologul și cabientul său.

Pentru unii pacienți mai sensibili la disconfortul instilațiilor putem administra în prealabil un anestezic al corneei.

Examinarea propriu zisă o efectuăm prin oftalmoscopie indirectă la biomicroscop.

Suplimentar pentru determinarea modificărilor histologice folosim OCT ul de mare rezoluție cae ne oferă informații suplimentare.

Putem considera și efectuarea perimetriei computerizate (câmpul vizual) care reprezintă explorarea funcțională a fundului de ochi.

Fundul de ochi la copii. Particularități.

Examinarea fundului de ochi la copii depinde de factori precum vârsta copiilor precum și starea lor de cooperare.

Copii liniștiți, din experiența noastră pot fi evaluați fără anestezie generală de la vârsta de 3 ani în sus. Sub această vârstă, de regulă, indiferent de cât de cooperant ar fi un copil el nu va putea fi examinat la fundul de ochi în absența anesteziei generale.

Pentru vârstele copiilor între 3-5 ani, preferăm ca instilațiile de tropicamidă să se facă la domiciliu de către părinți pentru a evita ca microtrauma instilațiilor să se petreacă în cadrul cabinetului oftalmologic, iar copilul să “prindă frică de cabinet”

Pentru vârstele copiilor la care se recomandă anestezie generală recomandăm examinarea lor în serviciul de neonatologie.

Particular în examinarea fundului de ochi la copii și tinerei este strălucirea specifică a fundului de ochi în totalitaea sa, aspectul de “glossy” dat de sănătea și tinerețea unei structuri specifice din cadru retinei – membrana limitantă internă.

Fundul de ochi în hipertensiune.

Pentru pacienții ce au hipertensiune sistemică (“hipertensiune la mână”) literatura descrie modificări specifice la nivelul retinei (a fundului de ochi) ce include: îngroșări ale vaselor de sânge, schimbarea traiectelui vaselor de sânge din drept în ondulat, edeme ale retinei (cel mai bine vizibile pe OCT-ul de retină), eventuale edeme papilare în crizele hipertensive mari (tensiuni de peste 200 mmHg).

Din experiența noastră, pentru pacienții care nu sunt aduși în urgență cardiologică, nu am întălnit modificări ale fundului de ochi semnificative ca și consecință a hipertensiunii sistemice.

O tensiune arterială sistemică ținută sub control, chiar cu unele incidente sub forma unor episoade hipertensive tranzitorii, se prezintă de regulă cu un fund de ochi în limite cvasinormale

Întrebări frecvente

Examinarea fundului de ochi permite vizualizarea papilei optice?

Da. Unul din scopurile examinării fundului de ochi este acela de examinare a papilei nervului optic (examenul fundului de ochi permite vizualizarea “papilei optice”). Se obțin astfel informații despre patologiile oculare severe (vezi mai jos).

La ce-i bun examenul fundului de ochi?

Examinarea fundului de ochi permite identificarea clară a modificărilor ce apar în unele boli grave ale ochiului. Cu alte cuvinte medicul va vedea clar la fundul de ochi dacă pacientul are: GLAUCOM, Degenerescență Maculară Legată de Vârstă, retinopatie hipertensivă, retinopatei diabetică sau alte boli genetice cu manifestări retiniene.