Scaderea acuitatii vizuale
Poate fi rapidă (în câteva săptămâni sau luni în cazul cataractei subcapsulare) sau lentă (evoluează în ani – cataractă nucleară, corticală). Inițial se poate îmbunătăți paradoxal vederea la aproape, urmând apoi scăderea progresivă a acuității vizuale atât la aproape cât și la distanță.
Vedere dublă
Diplopia sau vederea dublă apare atunci când pacientul privește cu un singur ochi. Este un simptom cel mai adesea întâlnit în cataractele nucleare.
Tulburări ale simțului cromatic
Cataracta produce o perturbare în perceperea culorilor, astfel încât unele nuanțe vor începe să pară estompate, lipsite de intensitate. Vederea poate lua treptat o nuanță maronie sau gălbuie. Pe măsură ce cataracta evoluează se poate ajunge la o distincție dificilă între culorile albastru și violet sau chiar la un deficit în axul galben – albastru.
Vedere încețoșată
Primul semn al cataractei îl reprezintă vederea neclară, în ceață, atât la distanță cât și la aproape. Imaginile sunt comparate cu privitul printr-o sticlă murdară, un geam aburit sau înghețat. De asemenea sensibilitatea la contrast este scăzută, chiar în absența unei scăderi a acuității vizuale.
Afectarea vederii pe timp de noapte
În timp, pe măsură ce cataracta evoluează iar cristalinul devine opac, la retină ajunge din ce în ce mai puțină lumină. De aceea persoanele cu cataractă prezintă mai ales dificultăți de vedere pe timpul nopții care poate împiedica șofatul.
Schimbarea frecventă a ochelarilor
Pacienții cu cataractă ajung să își schimbe frecvent ochelarii, fără o îmbunătățire considerabilă a vederii. În cele din urmă, nici un tip corecție optică nu mai ajută pacientul.
Sensibilitate la lumină
Fotofobia în cataractă se traduce printr-o sensibilitate crescută la lumina naturală sau artificială. Soarele poate părea prea puternic, iluminatul interior este prea strălucitor, iar pentru o perioadă de timp acuitatea vizuală se îmbunătățește la lumina slabă. Condusul pe timpul nopții va fi dificil datorită apariției unor halouri în jurul surselor de lumină, cum sunt farurile de la mașină sau iluminatul stradal.
Leucocorie – pupila albă
Leucocoria este un termen medical pentru pupila albă. Datorită modificărilor suferite de cristalin, pupila își pierde din culoarea normală neagră și reflexul fiziologic pupilar. Drept urmare, pupila va avea o reflexie anormală, albă. Leucocoria mai este întâlnită și în alte boli oculare precum dezlipirea de retină sau retinoblastom – unde prezența pupilei albe este printre primele simptome. Recomandăm o evaluare promptă oftalmologică oricărui pacient cu reflex pupilar anormal, în special la copii.
Mediul ambiant
Inițial vederea afectată de cataractă poate fi îmbunătățită cu ajutorul unor schimbări din viața de zi cu zi:
- Poartă ochelari de vedere cu lentile tratate antireflex
- Înlocuiește iluminatul de acasă sau de la birou cu un iluminat mai puternic
- Poți folosi lentile cu lupă la citit sau la activități care implică obiecte de mici dimensiuni
- Traumatisme oculare
- Afecțiuni oculare – uveită, glaucom, miopie forte
- Dacă ai fost diagnosticat cu diabet, ai grijă de sănătatea ta și controlează regulat glicemia. Diabetul decompensat favorizează evoluția rapidă a cataractei, cu scăderea bruscă a acuității vizuale


Prescripție nouă de ochelari
Cataracta nu poate fi tratată definitiv cu picături oculare sau ochelari de vedere. Totuși o prescripție nouă de ochelari sau lentile de contact te vor ajuta să vezi mai bine atunci când cataracta este la debut.


Operația de cataractă
Intervenția chirurgicală este recomandată atunci când cataracta împiedică desfășurarea activităților zilnice precum cititul sau șofatul. De asemenea medicul oftalmolog poate recomanda operația atunci când cataracta interferează cu tratamentul altor afecțiuni oculare.
În timpul operației de cataractă, medicul îndepărtează cristalinul opacifiat și îl înlocuiește cu un crisalin artificial, transparent. Intervenția chirurgicală este foarte sigură, se efectuează cu anestezie locală, nu doare, iar recuperarea vederii este în cele mai multe cazuri spectaculoasă.
→ Află mai multe despre intervenția chirurgicală a cataractei

