fbpx

Alegerea tipului de cristalin artificial

IOL scaled

Ce este Cataracta?

În timpul operației de cataractă, cristalinul natural opacifiat este îndepărtat și înlocuit cu un cristalin artificial intraocular (IOL).

Cristalinele artificiale simulează proprietățile refractive ale cristalinului natural, dar nu toate pot acomoda la distanțe diferite. Din această cauză există mai multe tipuri de cristaline artificiale, care asigură o vedere clară la una, două sau toate cele trei distanțe vizuale.

 • Aproape: Aproximativ 40 cm (Citit)
 • Intermediar: aproximativ 80 cm (Laptop )
 • Distanță: peste 100 cm (orientarea spațială, șofat, privitul la TV)

Cristalinele artificiale sunt de regulă alcătuite dintr-un material moale, biocompatibil, iar puterea de corecție vizuală este calculată special pentru fiecare pacient și ochi în parte.

ochi_3linii_2

Cristalinele Monofocale

Vedere clară la o singură distanță

ALEGEREA TIPULUI DE CRISTALIN ARTIFICIAL – OchiDoc

Este cel mai frecvent tip de cristalin utilizat în operațiile de cataractă, cel mai adesea ales pentru vederea clară la distanță (șofat, privitul la TV)
✓Fără ochelari la distanță, dar cu ochelari pentru apropiere (scris,citit) și distanță intermediară (laptop)
✓Fără ochelari la aproape, dar cu ochelari la distanță și vedere intermediară
✓Vedere clară intermediară dar necesitatea de ochelari la distanță și apropiere
✓Vedere monoculară, un ochi cu vedere clară la distanță și un ochi cu vedere clară la aproape
Alegerea tipului de distanță corectată depinde de stilul de viață al pacientului și necesitățile sale vizuale, corelate cu decizia terapeutică a medicului specialist oftalmolog.

CRISTALINELE BIFOCALE

Vedere clară la distanță și apropiere

ALEGEREA TIPULUI DE CRISTALIN ARTIFICIAL – OchiDoc 2

Aceste cristaline au două puncte de focalizare, oferind o vedere clară atât la distanță cât și la apropiere.
✓Vedere clară fără ochelari la distanță, pentru activități precum șofatul, privitul la televizor, activități în aer liber
✓Vedere clară fără ochelari la aproape, pentru scris, citit
✓Este posibil sa ai nevoie de ochelari pentru distanțe intermediare, pentru laptop, gătit
✓În anumite afecțiuni oculare (glaucom,retinopatie diabetică, edem macular, degenerescență maculară), cristalinele bifocale nu sunt recomandate. Discută cu medicul tău oftalmolog variante alternative
✓Vederea cu cristalinul bifocal poate fi modificată la unele persoane, acestea experimentând halouri discrete luminoase în jurul obiectelor pe timpul nopții sau o sensibilitate scăzută la contrast

CRISTALINELE BIFOCALE EDOF – cristaline cu adâncime de câmp vizual extins

Vedere clară intermediară și la distanță

ALEGEREA TIPULUI DE CRISTALIN ARTIFICIAL – OchiDoc 2 3

Crsitalinele EdoF (Extendet Depth of Focus) utilizează o tehnologie optică avansată ce permite creșterea adâncimii de vedere clară comparativ cu cristalinele standard monofocale. Drept urmare, vei avea o vedere clară atât la distanță, cât și la activități intermediare, dar vei avea nevoie de ochelari de aproape pentru activițăți ce necesită precizie înaltă sau scris foarte mic.
Cristalinele EdoF îți permit să desfășori multiple activități, fără ajutorul ochelarilor:

 • Activități sportive
 • Socializare
 • Utilizarea laptopului
 • Privitul la TV
 • Condus
 • Activități în gospodărie (curățenie, gătit, grădinărit)

CRISTALINELE MULTIFOCALE

Vedere clară la toate distanțele

ALEGEREA TIPULUI DE CRISTALIN ARTIFICIAL – OchiDoc 2 3 3

Acestea sunt cele mai avansate cristaline artificiale intraoculare disponibile în zilele de astăzi. Ele asigură o vedere clară la aproape, intermediar și distanță.Sunt construite special pentru pacienții ce necesită independență vizuală completă, fără necesitatea corecției optice cu lentile sau ochelari de vedere. Trebuie de reținut însă, faptul că dioptriile ochelarului de aproape pot crește odată cu vârsta, iar dioptria cristalinului va fi din momentul în care alegi operația de cataractă. Este posibil ca în următorii ani să ai nevoie de o pereche de ochelari care să suplimenteze dioptria pentru aproape.
Cristalinele multifocale îți conferă toată libertatea de care ai nevoie pentru activitățile tale zilnice:

 • Scris, citit
 • Activități în gospodărie (curățenie, gătit, grădinărit)
 • Activități sportive
 • Socializare
 • Utilizarea laptopului
 • Privitul la TV
 • Activități ce necesită precizie

Cristalinele multifocale prezintă marele avantaj de a reduce dependența de corecția optică cu lentile sau ochelari de vedere, dar în același timp tratează viciile de refracție existente înainte de intervenție: miopie, hipermetropie, presbiopie

CRISTALINELE TORICE

Corectarea astigmatismului

astigmatism

Posibilitatea corectării astigmatismului folosind cristalinele artificiale torice odată cu tratamentul chirurgical al cataractei poate fi o opțiune bună pentru pacienții cu ambele afecțiuni.
Astigmatismul este un viciu de refracție cauzat de o curbură neregulată a corneei (suprafeței ochiului), în care simptomul principal este vederea neclară atât la distanță, cât și la aproape.
Cristalinele torice sunt construite special pentru a corecta viciul de refracție prin forma lor specială și modalitatea de poziționare în interiorul ochiului.