Ochiul uman este cel mai important organ senzorial din organism. Acesta este o componentă a aparatului vizual, responsabilă de vedere.
Numeroase afecțiuni oculare pot avea impact semnificativ asupra vederii.
Multe dintre acestea nu prezintă simptome specifice la debut, majoritatea fiind nedureroase, iar afectarea vederii devenind notabilă abia în stadiile mai avansate ale afecțiunii oculare.
Cea mai bună modalitate de a-ți proteja vederea se realizează prin controale oftalmologice regulate, începute din copilărie.
Lipsa corecției optice la copilul cu vicii de refracție, poate duce la apariția ambliopiei la adultul tânăr.
Afectarea vederii poate varia de la una slabă sau moderată, care poate interfera cu activitățile zilnice – scris, citit, privitul la distanță, șofatul, etc. – la una severă ce poate conduce la un adevărat handicap. Cu toate acestea, majoritatea afecțiunilor oculare comune se vindecă sau se ameliorează sub tratament.
Cele mai frecvente afecțiuni oculare sunt reprezentate de viicile de refracție. Acestea includ miopia (este afectată vederea la distanță), hipermetropia (este afectată vederea la aproape), astigmatismul (vedere distorsionată la toate distanțele) și presbiopia, afecțiune care apare în jurul vârstei de 40 – 50 ani și se traduce prin pierderea capacității de adaptare la aproape a ochiului.
Viciile de refracție pot fi corectate cu ajutorul corecției optice reprezentată fie de ochelari, fie de lentile de contact. În unele cazuri, tratamentul chirurgical poate fi soluția.
Cele mai întâlnte cauze de scădere severă a vederii, sunt însă datorate afecțiunilor oculare legate de vârstă, cum ar fi cataracta, degenerescența maculară legată de vârstă (DMLV), retinopatia diabetică sau glaucomul.